Supetar a sziget központja

SUPETAR-RÓL
A több mint 4000 lakossal rendelkező Supetar város, egyben Brac sziget legnagyobb települése és annak közigazgatási, kulturális, gazdasági és idegenforgalmi központja is. Ez a városka Brac sziget északi részén fekszik, Split várossal kitűnő kompjárat összeköttetéssel rendelkezik és sok fel nem fedezett szépséget rejt magában. A dalmát életstílus halk morajlása, a minőséges szállások sokasága, a számos kulturális esemény, tiszta tenger, a szárazföld közelsége és Brac sziget szépsége teszik a kikapcsolódásra vágyók fellegvárává.

SUPETAR RÖVID TÖRTÉNELME
Supetar történelme visszavezethető egészen az ókori római császárokig, amiről a Szent Nikola fokán a „Banj“ strand mellett található VI. századi plébániatemplom és a szintén VI. századi villa rusticaban látható kora kereszténykori mozaik maradványok tesznek tanúbizonyságot. Supetar a Nerežišća kikötőből – a sziget történelmi fővárosából fejlődött ki. Supetar nevet először 1423-ban említik, a mai városformát XVII. és a XVIII. században nyeri, amikor a Donji Humac számos lakója ide költözik. A városi címet 1997. óta viseli.

MÁRIA ELJÖVETELÉNEK TEMPLOMA
1604-ben a korábbi bazilika alapjaira épült. 1729-ben újból leégett a felújítás 1733-ban fejeződött be, amikkor a templom a mai barokk stílusú formáját kapta.

A VÁROS NAPJA (FJERA)
Supetar a Város napját június 29-én a védőszentek Szent Péter és Pál tiszteletére rendezett nagy ünnepséggel ünnepli. Szent Péter Jézus egyik tanítványa volt, Galileai tó melletti Betszaidából származott, a katolikus vallásban „az emberek halászának” nevezik.

SUPETARI TEMETŐ
Supetar egyik legszebb nevezetessége a temető, melyben a horvát szobrászat nagyjainak sok művészi alkotása található  Rendić Ivan Supetar szülöttje (kép) és Rosandić Toma – Petrinović család Mauzóleuma .

SUPETAR KÖRNYÉKE

Supetar fölött egy X. századi Sv. Luka (Sz. Lukács) temploma áll, amelyben kő dombormű formájában Dalmácia legrégebbi hajó ábrázolása (kép) található és a XX. századi Sv. Roka (Sz. Rókus) – a pestis elleni védelmezőnek épített templomocska áll. Supetar közvetlen közelében csupán tízpercnyi macskaköves úton történő séta után Trolokva település található – a nyugalom oázisa a kulturális és a történelmi komplexum melyen belül három itatóból álló vízellátó rendszer látható.

JOB IGNJAT (1895 – 1936), horvát festő, a legjelentősebb műveit Supetarban festette. A festészetének fő motívumai a mediterrán táj, halász ünnepségek, portrék és aktok. A város központja legszebb utcája az ő nevét viseli. A kiváló horvát művész legtöbb művét Bol-ban található galériában tekinthető meg.

RENDIĆ IVAN ( 1849 – 1932), a történelem legismertebb Supetari művész, az első jelentős és művészileg képzett szobrász, a horvát szobrászat „atyjának” tekintik.

„RENDIĆ IVAN“ GALÉRIA 
A Nemzeti Könyvtár mellett, a tengerpart közvetlen közelében a horvát szobrászat kiválóságának Rendić Ivan gyönyörű emlékgyűjteménye tekinthető meg.

„OSTOJA TOMISLAV“ GALÉRIA 
Ez a gyönyörű galéria Job Ignjat utcában lévő Sv. Martin (Sz. Márton) templomában található, amelyben Brac szülöttje Ostoja Tomislav a horvát kortárs szobrászat élő legendájának művei – rajzok, makettek és más munkái tekinthetők meg.

TEMPLOMMÚZEUM 
Supetari plébániatemplom melletti kis múzeumban a plébániatemplom egyházi gyűjteménye található, melyet a megtekintendő tárlatok közé ajánljuk.

error: Content is protected !!