Brac-sziget

Brac sziget a maga 394,6 km2 területével a 3. legnagyobb az Adrián. Az Adria legnaposabb részén fekszik, több mint 2700 órát süt a nap évente. Az állattartáson, halászaton és az olajbogyó termesztésen kívül az egyik legjelentősebb  foglalkozása a kőfejtés volt. Közkedvelt üdülőhely, az egyik legszebb sziget az Adrián. Nyugodt és kellemes kikapcsolódást ígér a pihenéssel töltött időszakban. Családoknak ideális, a szigeten található teljes homokos, sziklás, búvárkodásra is alkalmas tengerpart. A washingtoni Fehér ház is az itt bányászott márványból épült.

BRAC SZIGET GASZTRONÓMIAI KÜLÖNLEGESSÉGEK

Brac sziget Dalmácia és Mediterrán térségben helyezkedik el ahol a gasztronómiában a hal és a tenger gyümölcsei dominálnak. Brac sziget gasztronómiában dominál a – bárányhús! Annak ellenére, hogy a gasztronómiai kínálatban sok hal, tenger gyümölcsei, kiváló borok és az extraszűz olívaolaj szerepel a történelmi események és Brac szigetre jellemző életstílus a gasztronómiáját a bárányhús, sajt, tej és tejtermékek felé irányította. VITALAC (a bárány belsőségeiből készült finomság) – a hagyományos braci étel a gasztronómia gyöngyszeme melyet felvettek a Horvátország szellemi örökség listájára. Nemsokára erre a listára felveszik Dol település a régi és féltve őrzött receptúra alapján készített HRAPOĆUŠA tortát – gyönyörű és édes finomságot. A többi nem tengeri eredetű ételek közül ajánljuk a messze földön híres brači juhsajtot, škutát (túró), olívaolajat, vörösbort (Plavac Mali), braci mandulatortát, hroštulét (csörögefánk)…

BRACERA – a hajótípus mely a nevét Brac sziget olasz neve (Brazza) után kapta. Egy, vagy több latin vitorlás árboc jellemzi. Ez az Adria horvát oldalára jellemző hagyományos vitorlás teherszállító hajó. Teherbírása 50 – 70t, a hajótörzs hossza 15 – 17m között mozog.

BRACERA „RODITELJ (SZÜLŐ) – a supetari kikötőben horgonyozik 1907-ben Piránban megépített bracera „Roditelj“ (Szülő). Ez a kétárbocos bracera Supetar Idegenforgalmi közösség tulajdonában.

KLAPA ÉNEK DALMÁCIÁBAN a világon egyedülálló zenei kifejezés. A hagyományos homofón (együtthangzás) többhangú éneklés zenei kíséret nélkül egy olyan jelenség melyet a hivatalos bejegyzések először a XIX. században említik, de a története sokkal korábra nyúlik vissza. KLAPA – gyakorlott énekegyüttes, specifikus a capella dalmát dalok repertoárral melyek egész Dalmáciában, de különösen a szigeteken találhatóak.

error: Content is protected !!